Thursday 5 February 2015

Prirodni lijekovi protiv bolesti pluća

bolesti pluca , prirodni lijekovi , rak pluca

Bolesti pluća

Plućne bolesti počinju s mnogo naznaka: probadanjem u prsima, leđima, porebrici, kratkim disanjem, kašljem, promuklošću, temperaturom, umorom, napadno rumenim obrazima, noćnim znojenjem, odvratnošću od jela, mršavošću i velikom slabokrvnosti. Kod ove bolesti treba na bolna mjesta staviti obloge od loja ili još bolje čiste svinjske masti. Lanena krpa namaže se lojem ili mašću i stavi kuda probada i pali. Krpu, lojem namazanu, treba držati prema vatri da se malo ugrije i da bolje uz tijelo prione. Preko ovih masnih krpa treba stavljati i ručnike nakvašene u vodu i ocat, za suzbijanje temperature, a njih previti suhom trostrukom plahtom da s nijedne strane zrak do obloga ne dopre. Oblozi se mijenjaju svaki 1 i pol sat, a masna krpa kada je koža upila mast.


Kod ovih bolesti čini osobito dobre usluge sirup od omorikinih vrhova i češera, 5-6 komada zelenih. Omorikini češeri sitno se izrežu, preliju vodom, pokriju i ostave potopljeni 20-30 sati. nakon toga kuhaju se u istoj vodi i kada su proključali, poistiha se kuhaju 1 sat. Onda se uzme mladih omorikinih vrhova, sitno se isijeku pa dobro iscijede i pomiješaju s odvarom češera. Koliko ima soka od češera i vrhova, uzme se 6 puta toliko zdravog meda i kuha zajedno oko pola sata. Ovaj sirup bolesnika nevjerojatno jača, čisti krv i pluća i razara zarazne bakterije, a daje se po jedna mala žličica svakog sata Osim toga, ujutro, u podne i navečer po jedna šalica ovog čaja: po 4 g žila i lišća od koprive, mladog hrastovog lišća, dobričice, lišća od maslačka, cvijeta od ku- nice, kadulje, korijena gorke krestušice (Polygala amara L), 1 žlica samljevenog sjemena od žutilovke svinjduše i 2-3 žlice iscijeđenog soka od krstovnika (Nasturtium offic. R. Br.), drži se potopljeno 12 sati u pola litre vode, 10 minuta se kuha i pridoda sok od krstovnika kada se stavlja kuhati. Hrana neka je lagana, ali krepka. Jesti što više mlijeka, jaja, kuhanu pšenicu, ječam, prekrupu od zobi, zelen, bijelo meso i mnogo voća. Kod bolesti pluća ne smije se uzimati nikakva polijevanja ili banja osim kratkih banja za čistoću.

Da se očuvamo od plućnih bolesti, treba se čuvati boravka na lošem zraku, prevelikog rada i nahlade. Spavati treba u dobro prozračenim prostorijama i kod otvorenih prozora. Na noge paziti da su uvijek tople i probava da je u redu. Nježna pluća treba što više otvrdnuti kretanjem i dubokim disanjem po svježem zraku, osobito po šumama crnogorice. Dubokim se disanjem pluća šire i time u cjelini svojoj doprinose hranjenju i čišćenju krvi. Kod dubokog disanja napune se plućni mjehurići svježim zrakom kroz koji kisik u krv struji i polučuje se izlučivanje otrovne ugljične kiseline. Kada se ne diše duboko, onda veći dio pluća ne radi, pa oboli i obamre od nerada.

Kod slabih pluća za jačanje treba piti ovaj čaj: po 6 grama cvijeta od kunice, šiljaste bokvice i kadulje, 3 g kantarije i 3 g pelina drži se potopljeno 12 sati u pola litre zdravog vina, pridoda 2 žlice meda, zatim se 10 minuta kuha i 20 minuta pari. Od ovog čaja uzima se dnevno 2-3 šalice na manje obroke. Po svježem zraku mnogo se kretati, duboko disati te zračne i sunčane banje uzimati. Dnevno prije spavanja 1 minutu po hladnoj vodi gaziti. Hranu krepku i mješovitu uzimati. U proljeće se koristiti mladim biljem (vidi blijedobolja).

Upala pluća javlja se žmarcima, drhtanjem od studeni, što zna trajati pola sata, a više puta i dulje od sata. Nakon žmaraca nastupa jaka temperatura i povraćanje. Zbog velike temperature bolesnik bunca i vrlo je nemiran. Odmah na početku bolesti kašlje, a kašalj je bolan i mučan, suh i kratak. Kada upala dozrije, postaje lakši. Izlučevina je crveno-smeđa ili posve krvava. Upala napadne ponajčešće vrh desnog donjeg krila pluća, a bolovi se odražavaju žestokim žeženjem uz bodac. Uzročnika toj bolesti ima više. To su bakterije koje se za vremena, kada ima malo sunca, u velikom broju namnože, pa kada se čovjek nahladi ili dobije jak udarac u prsa, oboli od upale pluća. Ako se kod upale pluća ne razvije još i koja druga bolest, nastupa nakon 7-10 dana preokret, koji kod lakših slučajeva završava ozdravljenjem. Čim se bolest pojavi, treba dati bolesniku jednu veliku žlicu bademova ulja, a kasnije svaka tri sata opet po žlicu. Pijenje ulja izvanredno dobro utječe i protiv bolova i upale. Ako nema bademova ulja, što je bolje, može se uzeti i čisto maslinovo ulje. Preko prsa, leđa i ramena staviti oblog od čiste svinjske masti, a preko ovog obloga oblog od mladog kravljeg sira, razmućenog sa sirutkom, ili ilovače razmućene s pola octa i pola vode. Čim se oblog osuši, zamijeniti ga. U pomanjkanju sira i ilovače, mora se staviti svako pola do tri četvrt sata oblog od hladne vode. Svaki oblog koji se daje mora se suhim i toplim previti da zrak ne može do tijela doprijeti. Na noge treba svako pola sata vruće obloge stavljati s pola octa i pola vode i vruće boce na stopala i pod koljena.

Bolesnicima na srcu ne smiju se davati nikakvi hladni oblozi, već samo oblog od masti. Ovaj oblog mora biti debelim slojem masti namazan i čim tijelo upije mast, oblog zamijeniti. Oblozi od masti izvrsno djeluju protiv bolova, otklanjaju bodac i suzbijaju temperaturu. Koji su bolesni na srcu, treba ih umjesto umatanja hladnim oblozima svako pola sata oprati s pola litre hladne vode i pola octa i jednom dnevno dati im hladnu polubanju uz pranje leđa od 8-10 sekundi.
Druge bolesnike, kod promjene obloga treba ih uvijek oprati s pola vode i pola octa. Ova se pranja moraju vrlo brzo činiti da budu što kraća, a tim je i uspjeh bolji.

Da se bolesnik što prije oznoji, treba mu skuhati ovaj čaj: uzeti po 5 g korijena od čička, lišća od maline, lipe, cvijeta od bazge, 2 zrna prijesne tucane kave s četvrt litre vina, 2 žlice meda i sok od pola limuna, 20 minuta kuhati i toplo dati popiti. Ako znojenje ne nastupi za četvrt sata, tada treba još jednu šalicu čaja popiti. Ovaj čaj se daje dnevno za vrijeme visoke temperature da se bolesnik svakog dana dobro oznoji. Kada je znoj nastupio, dostatno je bolesnika 3 do 4 puta dnevno octenom vodom oprati i 2 do 3 žlice ulja dati mu popiti.

Osim čaja za znojenje, daje se svako četvrt sata bolesniku po jedna velika žlica ovog čaja: uzme se po 5 g korijena gorke krestušice (Polygala omara L), korijena koprive, korijena kravljaka (Carlina acaulis L) i korijena iđirota i po 5 g lišća od jagode, koprive, čestoslavice (Veronica officinalis), sljeza, cvijeta cd divizme (Verbascum Thapsus L) i 3 g pelina. Korijenje se drži potopljeno 12 sati u pola litre vina i trave u pola litre vina. Trave se kuhaju 10 minuta sa 6 žlica meda, a korijenje 15 minuta i sve se ostavi pariti još 10 minuta, nakon toga se procijedi i pomiješa.

Bolesnik mora uzeti malo dobre krepke juhe, dosta kuhanog voća i pomalo mliječnog jela. Za piće dnevno po jednu čašu zdravog crnog vina i sirup od malina ili ribiza s vodom. Dnevno treba usta izmućkati i grlo izgrgljati 5-6 puta odvarom od kadulje (1 dag na litru vode).

Kada je bolesnik ozdravio, neka još tri tjedna uzima dnevno po dvije šalice čaja, svako dva-tri sata u manjim obrocima. Za čaj se uzme po 6 g korijena iđirota, korijena bibernele (Pimpinella magna L) i kadulje, 4 g kantarije i 3 g pelina, u pola litre crnog vina drži se potopljeno 12 sati i kuha s dvije žlice meda 10 minuta. Ovakav čaj otklanja iz tijela zaostale loše sokove, čisti krv, jača živce i srce, grije želudac i mnogo doprinosi oporavljanju. Uz to se preporučuje prije spavanja jednu minutu po hladnoj vodi hodati i uzeti dvije polubanje tjedno, uz pranje leđa. Hranu uzimati krepku i miješanu, po zraku i suncu puno se kretati, duboko disati i kod otvorenih prozora spavati.


Razne plućne bolesti

Kao iznimno cijenjen lijek neka upotrebljavaju čaj od bokvice ili trputca oni koji boluju na plućima ili dišnim organima i oni koji imaju dulje vremena hunjavicu. Tko je pun sluzi u prsima i teško diše, neka od bokvice priredi ovaj lijek: veliko lišće od šiljate bokvice neka na zraku osuši, ali ne odviše niti premalo. Zatim se izreže te se šest dijelova lišća polije s pet dijelova alkohola i kada ga lišće sasvim upije, polije se s 45 dijelova kipuće vode. Sada se sve ovo u posudi pokrije, katkada polagano izmiješa i ostavi 24 sata stajati. Poslije tog vremena procijedi se tekućina kroz finu platnenu krpu. U taj sok sipa se po volji stučeni žuti šećer, zatim se sve to ugrije i pusti da samo malo prokuha. Obično se uzima na 40 dijelova soka 60 dijelova šećera. Ovako prigotovljen lijek stavi se u pomanje staklenke, dobro začepi te spremi na hladnom, ali tamnom mjestu. Bolesnik uzima dva puta dnevno, ujutro i navečer, po jednu malu žlicu te ljekarije. To je nedostižno djelotvoran lijek za sve plućne i prsne bolesti, jer ublažuje katar i utišava iskašljavanje, liječi teški kašalj i slične zastarjele prsne bolesti. Zatim djeluje izvrsno protiv promuklosti, glavobolje, bolesti uha, zuba i svih bolesti usta.

Isiot, kurotresina, madžaret, menta, ogulot, pelin, sljez, stravna trava, veremot i žile od žare uzmu se sve zajedno i skuha u vodi i popije se za prsobolju prije svakog jela po jedna čaša.

Hajdučica žuta, hajdučica poljska, hajdučica šumska, kantarijom ili grozničava trava, podubica, očajnica i pelin se smiješaju, kuhaju kao čaj i taj čaj pije se ujutro, natašte, svaki dan.

Lišće od vrijeska, kadulje i stolisnika pomiješaj i pij vodu od ukuhane smjese, koja je vrlo dobar lijek protiv prsobolje.

Srednji trputac ili bokvica srednja, žalfija ili kadulja, stolisnik i divizma. Od prve i druge biljke uzima se lišće, a od potonjih cvijet. Sve se smiješa i kuha za čaj. Taj čaj se pije ujutro natašte po šalica, a tako isto u podne i uvečer prije spavanja. I to je izvrstan lijek protiv prsobolje i tuberkuloze. Liječi i u najvećem stupnju bolesti.

Protiv tuberkuloze skuha se mohuna od božura trave, ružmarina, ižopa i zlatinje u bijelom vinu: jedna čaša tog čaja popije se uvečer, a druga ujutro.

Protiv prsobolje kuha se ivica, kadulja, dupčac, jeruzolima, pelin, lišće od masline, tisovine i smreke u čistom i novom sudu, kad se iskuha, stavi se van neka sve prenoći na vedrini, ujutro se procijedi i popije natašte ona voda.

Tko pati od prsobolje, neka uzme tri struka pelina, i to vrhove, te hrena, rotkve i štavljena korijena, pa neka u vinu i paprici kuha i to zaklopi da ne odiše dok kuha. Taj čaj neka pije tri puta dnevno.

Tko ima tuberkulozu, neka uzme dvije litre piva i neka iskopa dva korijena hrena i raskoli načetvero i u pivo spusti, pa začepi da ne odiše; neka to odstoji tri ili četiri dana, pa onda neka natašte pije taj ocat 14 dana i poslije toga neka svaki dan po jedan režanj slanine pojede.

Kada se iz pluća izbaci krvava sluz

Svakih pola do jednog sata uzeti jednu veliku žlicu ovog čaja: po 8 g cvijeta od kunice i divlje koprive, majčine dušice, vriježa i mladog lišća od kupine, kadulje i krstovnika, a pelina 4 g na jednu litru zdravog vina i 6 žlica meda. Trave treba u vinu 12 sati držati potopljene, 5 minuta kuhati i još daljnjih 20-30 minuta na dobrome mjestu dobro poklopljeno ostaviti.

Na prsa stavljati krpe sa svinjskom masti i lojem, a preko masti dobro tople obloge od pola vinskog octa i pola vode. Obloge treba mijenjati svaka tri četvrt sata. Kada je bacanje krvave sluzi prestalo, s oblozima prestati, ali čaj i nadalje 4-6 tjedana uzimati, 2-3 šalice dnevno uvijek samo po gutljaj.

Krvarenje iz pluća

Kada iz pluća navali krv, treba odmah uzeti jednu šalicu mlakog ovog čaja: po 5 grama lišća i mladih grančica imele (Viscum album. L), korijena poljske steže (Potentilla Tormentilla Sibth.) i preslice, 5 minuta kuhati u 1/4 litre vina, procijediti i tome pridodati i pomiješati 5 grama suhog, u prah izmrvljenog lišća od rusomače. Kasnije svakih 1/2 do 1 sat pa i dva sata uzeti po jednu žlicu ovog čaja: po 15 grama lišća od rusomače (Capsella bursapastoris L), lišća i malih grančica imele, cvijeta od kunice, poljske steže, preslice i mladog lišća od kupine sa 6 žlica meda, kuhati 15 minuta u pola litre vode i pola litre zdravog vina. Uz to treba dnevno 3-5 puta dati bolesniku dobro toplu klizmu s odvarom od 20 grama preslice i 50 grama mlade zdrave hrastove kore na jednu i pol litru vode, što se 20 minuta poistiha kuha i kroz krpu procijedi. Klizmu dnevno 8-10 dana, 2-3 a kasnije 1-2 puta davati i nakon prestanka krvarenja. Isti čaj, 2-3 šalice dnevno, uvijek po gutljaj, 6-8 tjedana treba uzimati. Za prvu uporabu trave kipućim vinom i vodom preliti i kuhati, a nadalje ih potopiti i kuhati. Kada krv prestane, preko prsa i leđa treba staviti hladan oblog prije podne i jedan poslije podne, za 1 i pol do dva sata. Polijevanje ili banje kod te bolesti ne smiju se nikako uzimati.


Plućni katar

Lišće islandskog lišaja (Cetraria islandica), list i cvijet podbjela (Tussilago farfara L) i plućnjaka (Pulmonaria officinalis L) ili kuštravca te cvijet bazge (Sambucus nigra L) sve to smiješano kuha se kao čaj i pije protiv plućnog katara.

Sedamdeset dana uzima se med s naribanim hrenom tri puta dnevno po jedna žlica, i to ujutro, natašte. Dalje treba piti više puta tijekom dana vodu od kuhanog sljeza. Svaki dan proboraviti dva sata na svježem zraku i hraniti se dobrom hranom.


Katar plućnih vrhova

Liječi se pijenjem čaja od 20 grama lišća od ljubičice, 10 grama cvijeta od divizme i 30 grama trandovilja (crnog sljeza, Althaea rosea Cav.) s tri žlice meda i tri četvrt litre mlijeka, dobro poklopljeno, poistiha se do napola ukuha. Ovog čaja uzima se 4-6 tjedana, svako 1-2 sata po jedna velika žlica. Može se mjesto s mlijekom i sa zdravim crnim vinom kuhati. Kada se uzme vino, onda treba trave 12-16 sati držati potopljene, 10 minuta kuhati i 20 minuta pariti. Uz taj čaj treba se dobro hraniti krepkom mješovitom hranom, po svježem zraku mnogo se kretati, duboko disati i zračne banje uzimati.


Čišćenje pluća

Nabere se lišće od plućnjaka (Pulmonaria officinalis L. - dobije se u ljekarni), koji raste po vinogradima, u šumama kraj potoka i cvjeta odmah s proljeća u ožujku i travnju. Skuha se u vinu pa se ta tekućina pije ujutro svaki dan, natašte, po jedna-dvije šalice, za čišćenje pluća.

Svježe ubrano lišće sa stabljike koprive (Urtica urensL), odmah osušeno, daje izvrstan čaj protiv sluzavosti u prsima i u plućima pa ih čisti ako se češće pije.

Svidio Vam se članak?
Podijelite ga s prijateljima

No comments:

Post a Comment

Slicni Postovi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...