Saturday, 20 December 2014
Kada se spomene margarin, većina obično pomisli na masti. Istina, margarin sadrži masnoće, no ne bilo kakve, već nezasićene masne kiseline koje imaju povoljan utjecaj na zdravlje. Osim „dobrih“ masnoća, margarin je bogat vitaminima A, D i E, a s obzirom na to da se proizvodi od biljnih ulja ne sadrži holesterol.
Nezasićene masne kiseline imaju čitav niz pozitivnih učinaka na zdravlje. Tako prije svega, ako zamijene zasićene masne kiseline u prehrani, pridonose normalnoj razini holesterola u krvi. Na tržištu postoje i margarini obogaćeni omega-3 masnim kiselinama te s povoljnim omjerom omega-3 i omega-6 masnih kiselina pa čuvaju zdravlje srca i pomažu prevenirati nastanak kardiovaskularnih bolesti. U proizvodnom procesu, margarin se obogaćuje vitaminima A, D i E koji su esencijalni za očuvanje zdravlja. Vitamin A je važan jer pomaže očuvati zdravi vid, vitamin E djeluje kao snažan antioksidans, dok je vitamini D važan za pravilan razvoj djece pa zato čini margarin idealnim obrokom za početak dana od malih nogu.
S obzirom na to da se proizvodi od biljnih ulja te stoga ne sadrži holesterol, margarin mogu konzumirati i osobe koje pate od povišenog holesterola u krvi. Upravo zbog ova tri navedena razloga, margarin je kao dio svakodnevne prehrane jedna od poželjnih namirnica koja osigurava kvalitetan energetski unos.
Svidio Vam se članak?
Podijelite ga s prijateljima
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment