Tuesday, 23 December 2014
Ishrana dijabetičara ima posebnu važnost. U usporedbi s drugim bolestima, treba bolesniku od šećerne bolesti više hrane.
Međutim, moramo se ne samo brinuti da bolesnik dobije dovoljnu količinu hrane već moramo i paziti da ne dobije previše ugljičnih hidrata.
7 znakova da možda imate dijabetes
Hrana mora biti siromašna ugljičnim hidratima i sastojati se pretežno od povrća bogatog vitaminima. Mliječnu kiselinu podmiruje kiselim mlijekom, mlaćenicom (stepkom) i svježim nemasnim sirom (skutom). Tko je navikao na mješovitu hranu, mora se zadovoljiti s vrlo malom količinom nemasnog (krtog) mesa.
Evo jelovnika za jedan dan:
Doručak: možemo piti mlaćenicu (stepku), kiselo mlijeko, ili žitnu kavu. Jedanput možemo uzeti jogurt, ako ga više volimo. Načinimo sendviče od krekera, a možemo upotrijebiti i poseban kruh za dijabetičare, koji namažemo svježim kravljim sirom (skutom).
Sendviče obložimo kriščicama rajčica, ili pospemo peršunom, vlascem ili naribanim hrenom. Tko više voli voće. može uzeti žitnu kavu s vrhnjem, voćnu kašu s raženim pahuljicama i rižine pahuljice.
Što se tiče voća, ravnamo se prema godišnjem doba, pa možemo jesti jabuke, ribiz i borovnice. Voćnoj kaši možemo dodati još sezamova sjemena ili naribane bademe. Sve mora biti bez šećera. Kad nema svježih bobica (jagoda), nadomjestit ćemo ih cvjetnim peludom voćaka.
Bolest našeg doba – Najvažnije o DIJABETESU
šećerna bolest ishranaObjed: kolačići od soje, mekani bijeli kravlji sir s vrhnjem i hrenom, i zavisno od godišnjeg doba .obloženo ili pirjano povrće. Najvažnije je da pripravimo veliki tanjur salate. Izbor također zavisi od godišnjeg doba.
Izvrsno je: kiseli kupus, sirovi kupus, zelena salata, prvenstveno krstovnik (dragušac. Nasturtium officinale) uključivši i dragoljub (kapucinka, Tropaeolum majus). Začin za salatu načinimo od vrhnja i Molkosana.
Molkosan gušterača dobro podnosi. Za piće preporučamo razrijeđen Molkosan, umjesto kojega možemo uzeti Bambu-kavu ili žitnu kavu, dodavši joj malo slatkog vrhnja. Treba izbjegavati napitke s kemijskim dodacima. Možemo jesti teletinu ili govedinu pečenu na žaru. te pirjano povrće.
Svidio Vam se članak?
Podijelite ga s prijateljima
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment