Potrebno je : 1 korijenđumbira 6 šoljašećera 10 šoljavode 1 ½ kglimuna
Priprema:
- Oljuštiti korijen đumbira i u blenderu ga usitniti.U veću šerpu sjediniti šećer, usitnjeni đumbir i vodu.
Staviti šerpu na šporet i grijati do ključanja. Kada proključa ohladiti i ostaviti na hladnom 12 časova (najbolje je praviti uveče , pa ohlađeno u frižideru ostaviti do narednog jutra).
Nakon stajanja od 12 časova procijediti kroz sitnu cjedaljku. Zatim iscjediti sok od limuna i sjediniti ga sa procjeđenom tečnošću. Sipati u flaše i čuvati na hladnom mjestu. - 2NAPOMENA:
Za ovaj recept sam koristila šolju od 2, 5 dcl i dobila sam 4 ½ litra gustog napitka koji se razblažuje sa običnom vodom, mineralnom vodom, vrućom vodom, šampanjcem ili bijelim vinom. Odnos prilikom razblaživanja je 1/3 napitka sa 2/3 tečnosti. U toplim danima ovaj napitak razblažen s vodom veoma osvježava, a djeca ga obožavaju sa mineralnom vodom. U hladnim danima i tokom prehlada razblažuje se sa vrućom vodom kao čaj, jer mu se tako pojačava dejstvo đumbira pa čisti disajne puteve i podiže energiju. Za posebne prilike može se praviti ukusan koktel od ovog napitka i šampanjca (šampanjac možete zamijeniti bijelim vinom).
Ukoliko Vam je ova doza prevelika preporučujem Vam mamasvetlanin sličan napitak. - 3ISPROBANO:
by NYANA, ona je našla veoma dobar način kako da iskoristi preostalu pulpu od đumbira!
U elegantnoj verziji by Hristijana
No comments:
Post a Comment