Saturday 7 February 2015

DAVNO ZABORAVLJENI PRIRODNI RECEPTI

DAVNO ZABORAVLJENI PRIRODNI RECEPTI

Stari ljudi su vjerovali da priroda ima lijek za svaku bolest, a manje zdravstvene probleme  prvo su pokušavali da riješe “spolja”, pomoću obloga i melema. Oni se pripremaju na razne načine u zavisnosti od biljke koja se koristi, najčešće tako što se samljevena ljekovta biljka popari vrelom vodom, pa ostavi da stoji dok se ne pretvori u kašu željene gustine, ili se kuha sa malo vode. Toplu kašu treba razmazati po lanenom platnu koje se potom privije na bolno mjesto, a preko toga se stavi zagrijano vuneno platno. Umjesto u vodi, još je bolje bilje kuhati u mlijeku – mlijeko djeluje kao odlično sredstvo za ublažavanje bolova i izlječenje upaljene sluzokože ili kože.

Oblozi protiv kašlja i prehlade

1. Oblog sa sjemenkama lana
U 0.6 l vode staviti 200 g sjemenki lana da provri. Dobijenu kašu od sjemenki lana nanesite u sloju od 2 cm na platno ili maramu, a zatim oblog stavite na čelo i prekrijte ga maramom. Kad se ohladi, zamijenite ga toplim. Tretman treba da traje od 30 do 60 minuta.

2. Izmiješati dvije šake samljevenog đumbira, jednu šaku samljevenog cimeta, pola šake samljevene slačice, dvije supene kašike crvene paprike i šećer. Šećer rastopiti i pomiješati sa ostalim sastojcima, miješati dok se ne dobije kompaktna masa. Razmazati po čistoj tkanini, obaviti je oko grudi i ostaviti preko noći. Ako se svi sastojci umjesto sa šećerom umješaju s mašću ili nekom neutralnom kremom, melem se može osim na grudi nanijeti i na grlo, čelo i sljepočnice.

Oblog od krompira – protiv kašlja i bronhitisa

Do šest vrućih krompira umotajte u papir, a zatim u peškir i zgnječite ih. Prislonite na grudi, pokrijete se dekom i držite oblog dok god je topao.

Oblog od hrena protiv glavobolje

Narendani svjež hren nanesite u sloju debljine jednog prsta na tkaninu i savijte ivice tako da dobijete “mali jastuk”. Stavite ga na potiljak i prekrijte maramom ili peškirom. Ovaj oblog treba držati prvo četiri minuta, a kasnije do deset minuta. Kada uklonite melem nadraženu kožu namažite bebi uljem.

Protiv upale mišića

Potrebno je pola supene kašike suhog kamfora, trećina supene kašike slačice, litra terpentina, litar ulja od suncokreta i litar alkohola. Kamfor i slačica se umiješaju u terpentin, pa se doda suncokretovo ulje i alkohol (najbolje 65%). Treba dobro promiješati prije upotrebe. Ovim melemom mazati bolna mjesta koja zatim treba previti gazom, flanelskom ili vunenom tkaninom.

Oblog od kelja

Koristi se u slučaju bola u ramenima, laktovima ili koljenima. Preko svježeg lišća kelja ili bijelog kupusa prelaziti staklenom flašom dok se ne iscijedi malo soka. Staviti lišće na bolno mjesto i fiksirati maramom.

Oblog protiv reume

U litar vode staviti po jednu šaku lista žalfije, cvijeta kamilice, cvijeta majčine dušice i lista vinove loze i kuhati deset minuta. U procijeđenu tečnost umočiti platnenu krpu, ocijediti je i toplu staviti na bolno mjesto. Preko toga staviti najlon i pokriti se. Oblog se drži jedan sat, a po potrebi postupak se može ponoviti.


KOŽNE BOLESTI

- Oblog protiv bradavica
Komadić crnog hljeba umočiti u vinsko sirće i staviti na bradavicu, previti gazom ili platnom. Platno skinuti kada se hljeb potpuno istopi, a postupak ponavljati dok bradavica potpuno ne iščezne.

- Protiv kožnih čireva
U pola kilograma otopljenog voska postepeno dodati dva kilograma meda i dobro izmiješati. Nanosi se dva puta dnevno, kao melem u zavoju.

- Protiv opekotina
Na opekotine treba namazati med, ublažava bolno skupljanje kože, a sprječava i pojavu plikova, pomaže i bržem zacjeljivanju rane.


KADA OTIČU NOGE

Oblog se pravi od 50 g cvijeta zove i 50 g cvijeta lipe koji se kuhaju u 4 dl vode, oko 5 minuta. Ostaviti da se ohladi, a u procijeđenu tečnost umočite dvije krpe, iscijedite ih i umotajte u noge. Obmotajte oblog suhim krpama i lezite.
Svidio Vam se članak?
Podijelite ga s prijateljima

No comments:

Post a Comment

Slicni Postovi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...