Wednesday 11 February 2015

'Eksplodirajuće stanice': Otkriven način za zaustavljanje širenja tumora mozga!


Ovo istraživanje je zapravo kuliminacija duge potrage za novim načinima za liječenje raka tijekom kojeg su znanstvenici izlagali stanice tumora stotinama različitih molekula kako bi proučili njihov učinak.

Stručnjaci koji istražuju rak na institutu Karolinska u Stockholmu tvrde da su uspjeli preokrenuti rast tumora mozga kod miševa, prenosi Independent. Naime, miševima su dali supstancu naziva Vacquinol-1 koje se može uzimati i kao tableta.

Otkriveno je da molekula supstance Vacquinol-1 pokreće proces u stanicama koji se zove 'vakuolizacija' pomoću kojeg stanica prenosi spomenutu supstancu iz vanjskog okružja u svoju unutrašnjost. To dovodi do rušenja vanjskog zida stanice pa potom do 'eksplozije' i njene smrti.

Istraživanje je provedeno na miševima koji su imali uobičajen tip tumora mozga, ali znanstvenici tvrde da ova metoda ima veliki potencijal za korištenje na drugim vrstama raka i to kod ljudi.

Ovo istraživanje je zapravo kuliminacija duge potrage za novim načinima za liječenje raka tijekom kojeg su znanstvenici izlagali stanice tumora stotinama različitih molekula kako bi proučili njihov učinak. Molekula Vacquinol-1 tijekom ovog procesa je izolirana kao najuspješnija i sada je cilj dobiti dopuštenje kako bi se ova metoda mogla testirati na ljudima.  
Svidio Vam se članak?
Podijelite ga s prijateljima

No comments:

Post a Comment

Slicni Postovi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...