Thursday, 12 March 2015
Antioksidansi u našem organizmu su glavni u ometanju i regulaciji rasta slobodnih radikala, koji imaju sposobnost da izazivaju mnoge bolesti. Kurkuma je na vrhu liste začina koji se koriste u kuharskim specijalitetima (u Indiji se ne može zamisliti obrok bez kukurme), ali je također i neizostavan dio raznih ljekovitih sredstava koji imaju veliki učinak na zdravlje. Ovaj začin sadrži oko 300 antioksidansa, a baš zbog toga vam nudimo recept za sok od kukurme u prahu. Napitak koji dobijate djeluje kao multinapitak, a pogledajte u čemu je sve dobar.
Sastojci za napitak:
• 1 kašika kukurme u prahu
• 1 komad đumbira (oko 5 cm)
• 5 mrkvi
• 2 limuna
• 1 narandža
• 1 krastavac
Očistite limun, narandžu, đumbir i mrkvu. Sve sastojke izmiksajte u blenderu, a po želji dodajte led i slobodno ga možete konzumirati.
Sok od kurkume ublažava upale izazvane artritisom, jer sadrži antioksidans kurkumin koji ublažava ukočenost i opekotine zglobova.
Kako je poznato da slobodni radikali mogu izazvati mnogih bolesti od kojih je najčešći rak. Kurkumin sok je uspešna prevencija raka jajnika, debelog crijeva, prostate i dojke.
Napitak ima moć da smanji nadutost, gorušicu i gastritis. Kurkumu možete konzumirati i u prahu, dodajući jednu kašičicu uz kafu. Sok od kurkume kontroliše holesterol, štiti krvne sudove i srce, delujući preventivno na kardiovaskularne bolesti.
Svidio Vam se članak?
Podijelite ga s prijateljima
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment