Thursday 12 March 2015

Jabučni ocat: za vene, nesanicu, migrenu...

Slike_BLOG_1_2
Seljaci bi ga pomiješali s vodom i davali oboljelim pilićima ili kravama koje su bile "stelne", kako bi plod bio zdrav i napredan. Na poljima, za vrijeme teških poslova, žeđ se gasila mješavinom octa, meda i vode. Trudnice su koristile jabučni ocat i med kako bi im djeca bila zdrava. Octom se skidala visoka temperatura - bolesniku su na prsa i tabane stavljali obloge od razrijeđenog octa. Na rane i otekline također su se stavljali oblozi od razrijeđenog octa…
Jabučni ocat koji se danas može kupiti u trgovinama nemojte koristiti kao lijek ili za obloge, jer vam sigurno neće pomoći! Domaći ocat nekad se radio od starinskih sorta jabuka koje nisu bile umjetno gnojene niti zaštićene kemijskim preparatima. Ako naiđete na takve jabuke, možete sami napraviti manju količinu octa, samo da vidite razliku u usporedbi s octom koji kupujete!
Recept
Operite jabuke, zatim ih osušite i zdrobite drvenim batom u drvenoj posudi. Nemojte upotrebljavati metalni čekić ili aluminijsko posuđe! Sok koji dobijete stavite u drvenu posudu i čekajte dok se ne pretvori u jabučno vino koje se može odmah piti, naravno, ako vam odgovara.

Jabuke ne treba potpuno isprešati kako bi trop ostao dosta vlažan. Takav se trop ostavlja u drvenoj posudi tjedan ili više dana, pokriven tkaninom, dok se ne ugrije i dobije kiselkast okus. Tada se ponovno preša, a dobivena tekućina sprema se u drvenu posudu koja se pokrije drvenim poklopcem radi pristupa zraka. Nakon nekog vremena na površini tekućine nastane opna (mekana kora), što znači da je pravi, domaći, ljekovit ocat gotov!
Ako vam ocat još uvijek nije dovoljno kiseo, ponovite cijeli postupak. Na kraju ocat pretočite, pažljivo maknite talog, a posudu u kojoj ćete ga čuvati dobro zatvorite da nema pristupa zraka. Sve je to jako jednostavno, ali ako hoćete pravi domaći ocat morate imati i strpljenja. Ovisno o temperaturi, cijeli postupak traje od osam do 12 mjeseci. No kad ga jednom probate, onaj industrijski više nikad nećete upotrebljavati!

Terapija
Kod težih bolesti preporučuje se dnevno šest žlica jabučnog octa pomiješanih sa šest do osam decilitara vode. Takva mješavina pije se 30 dana, uz obroke ili između obroka, a zatim treba napraviti prekid od šest do osam dana.
Ako dijagnoze pokažu da je bolesniku bolje, terapija se mijenja. Nakon toga treba uzimati četiri žlice octa sa četiri do šest decilitara vode. Ta se količina octa uzima kraće vrijeme i s manjim prekidom u terapiji.
Stanje oboljelog treba stalno pratiti pa se terapija prilagođava dijagnozama. Ako se bolesnik potpuno oporavi, da bi se spriječila nova bolest uzima se jedna žlica octa dnevno. To je uobičajena količina i za zdravu osobu.
Jabučni je ocat dobar za:
  • visoki tlakpovećane masnoće u krvi
  • povećanu želučanu kiselinu
  • pretjeranu težinu
  • bolove u zglobovima i mišićima
  • nesanicu
  • kamenac
  • visoku temperaturu
  • prehladu
  • tegobe sa sinusima i grlom
  • stres  
Svidio Vam se članak?
Podijelite ga s prijateljima

No comments:

Post a Comment

Slicni Postovi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...