Friday 13 March 2015

Kafa za prevenciju raka jetre


Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da osobe, koje dnevno popiju barem 1 šalicu kafe, imaju manji rizik od nastanka raka jetre, u odnosu na osobe, koje kavu konzumiraju rijetko ili nikako.
Istraživanje je započelo 1990. godine. Znanstvenici su ispitali gotovo 180000 odraslih osoba, različitog rasnog i etničkog porijekla, o učestalosti konzumiranja kave i ostalim životnim navikama. Tijekom istraživanja je 498 ljudi oboljelo od raka jetre.

Osobe, koje su svakodnevno konzumirale 1 do 3 šalice kafe, su imale za 29% manji rizik od nastanka raka jetre, u usporedbi s osobama koje su tjedno pile 6 ili manje šalica kafe.
Što su sudionici više kafe pili, to je rizik od nastanka raka jetre bio manji. Naime, oni koji su pili više od 4 šalice kafe dnevno, su imali za 42% manji rizik od nastanka raka jetre.
Najzanimljivije od svega jest, ističu znanstvenici, činjenica da je rizik od nastanka raka jetre ostao smanjen čak i kod sudionika koji su patili od stanja za koje je poznato da povećavaju rizik od nastanka raka jetre, kao što su pretilost, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola i dijabetes.
Ovo nije prvo istraživanje koje je otkriva da kafa ima pozitivan utjecaj na zdravlje jetre, prenosi Prevention.
Prethodna istraživanja su pokazala da kafa može smanjiti rizik od nastanka raka debelog crijeva, prostate, štitnjače i mjehura.
No, znanstvenici još uvijek ne znaju koji sastojci iz kafe pospješuju zdravlje i funkciju jetre, ali znaju da kafa sadrži gotovo 100 aktivnih spojeva, uključujući antioksidante, polifenole i kofein.
Svidio Vam se članak?
Podijelite ga s prijateljima

No comments:

Post a Comment

Slicni Postovi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...