Pazite ovo
70 grama kelja sadrži 206% dnevno preporučene doze vitamina A, 134% vitamina C, 684% vitamina K! Ovakvu koncentraciju vitamina i antioksidanata rijetko da ćete pronaći u bilo kojoj drugoj biljci.
Deluje preventivno protiv nekoliko vrsta raka
Istraživanja su pokazala da unosom kelja, ne samo da smanjujemo šanse za nastanak, nego pomažemo tijelu da se liječi od 5 vrsta raka – uključujući rak bešike, dojke, debelog crijeva, jajnika i prostate. Preventivna svojstva kelja su povezana sa neobično velikim koncentracijama dvije vrste antioksidanata, karotinoida i flavonoida. Od karotinoida, značajni su lutein i beta karotin, koji imaju antioksidativna svojstva i smanjuju rizik od razvoja katarakte, ateroskleroze i hronične opstruktivne bolesti pluca.
Dostupan uvijek
Iako se kelj smatra zimskom biljkom, ima ga tokom cijele godine. U zimu je slađi, ako uvene ili postane braon, malo je gorči. Kelj može da se kuha, a može da se jede i sirov ili može da se doda u mikser kada se pravi sok od povrća. Može da se blanšira, kuha, krčka, kuha na pari ili prži. U jelima može da zamijeni špinat ili kupus. Možete da ga isjeckate sitno kao peršun i dodate salatama ili supama. Daće boju i specifičan ukus gotovo svakom jelu. + Brzi recept
Smoothie koji će osvježiti kožu: Smiksajte listove kelja, jabuku, bananu i …
– Šaka listova kelja
– 1 banana (isjeckana)
– 1 jabuka (isjeckana)
– šolja jogurta (ako imate sa vanilijom ide fantastično!)
– prstohvat cimeta
– 1 kašika meda
– sve sastojke stavite u blender i miskajte između 10 i 20 sekundi, odnosno do željene gustoće
No comments:
Post a Comment