Saturday, 14 March 2015

Uključite ga u prehranu kako znate i umijete, jer kelj je nevjerovatna namirnica

Ako želite zdravlje, ne možete izbjegavati zeleno lisnato povrće, a kelj je jedno od najhranljivijih. On je dobar izvor kalcijuma, magnezijuma, vitamina K, vitamina A, vitamina C, biljnih vlakana, željeza, folne kiseline, aminokiselina, antioksidanta flavonoida i luteina. Lako ga je pripremiti na raznovrsne i ukusne načine. Evo zašto je kelj posebno zdrav.


Pazite ovo

70 grama kelja sadrži 206% dnevno preporučene doze vitamina A, 134% vitamina C, 684% vitamina K! Ovakvu koncentraciju vitamina i antioksidanata rijetko da ćete pronaći u bilo kojoj drugoj biljci.

Deluje preventivno protiv nekoliko vrsta raka

Istraživanja su pokazala da unosom kelja, ne samo da smanjujemo šanse za nastanak, nego pomažemo tijelu da se liječi od 5 vrsta raka – uključujući rak bešike, dojke, debelog crijeva, jajnika i prostate. Preventivna svojstva kelja su povezana sa neobično velikim koncentracijama dvije vrste antioksidanata, karotinoida i flavonoida. Od karotinoida, značajni su lutein i beta karotin, koji imaju antioksidativna svojstva i smanjuju rizik od razvoja katarakte, ateroskleroze i hronične opstruktivne bolesti pluca.


Dostupan uvijek

Iako se kelj smatra zimskom biljkom, ima ga tokom cijele godine. U zimu je slađi, ako uvene ili postane braon, malo je gorči. Kelj može da se kuha, a može da se jede i sirov ili može da se doda u mikser kada se pravi sok od povrća. Može da se blanšira, kuha, krčka, kuha na pari ili prži. U jelima može da zamijeni špinat ili kupus. Možete da ga isjeckate sitno kao peršun i dodate salatama ili supama. Daće boju i specifičan ukus gotovo svakom jelu. + Brzi recept

Smoothie koji će osvježiti kožu: Smiksajte listove kelja, jabuku, bananu i …
– Šaka listova kelja
– 1 banana (isjeckana)
– 1 jabuka (isjeckana)
– šolja jogurta (ako imate sa vanilijom ide fantastično!)
– prstohvat cimeta
– 1 kašika meda
– sve sastojke stavite u blender i miskajte između 10 i 20 sekundi, odnosno do željene gustoće

No comments:

Post a Comment