Thursday 19 February 2015

Lekoviti recepti od bokvice za jači organizam i bolje varenje

Za lečenje posekotina, rana, ujeda insekata ili žuljeva koristite bokvicu. Ona je najefikasniji lek protiv ovih tegoba koje nam često zagorčavaju život.
Dok šetamo livadama, proplancima i šumama, uglavnom ne vodimo mnogo računa po čemu gazimo iako nam pod nogama, između ostalog, ostaje i bokvica, biljka čija su lekovita svojstva poznata od davnina.
Bokvica ili trputac je višegodišnja zeljasta biljka. Cveta od juna do avgusta, a ima je pored puteva, na pašnjacima, livadama, u šumama… Ima široke jajaste listove koji su smešteni pri dnu uspravne stabljike.

OD ČEGA SE SASTOJI
Razlikujemo tri vrste bokvice – žensku širokolistu, mušku uskolistu i srednju. List ove lekovite biljke sadrži oko četiri odsto tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida. U semenu bokvice ima sluzi, masnog ulja, belančevina i šećera.
Iako sva tri tipa bokvice imaju isti hemijski sastav, u narodu se najviše ceni i najčešće upotrebljava ženska bokvica. Ona predstavlja idealno prirodno sredstvo za prvu pomoć u slučaju svih vrsta rana i povreda. Ispitivanjem je utvrđeno da ženska bokvica ima izrazita antibakterijska svojstva, tako da je ovo tradicionalno verovanje dobilo i naučnu potvrdu.
ŠTA LEČI
Bokvica ili trputac je sjajan lek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze pluća.
Osim toga, ova lekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit…
Bokvica je dobar lek za lečenje svih vrsta rana, ogrebotina, posekotina, uboda osa, ugriza…
Ako stavite list bokvice u cipele, izlečićete žuljeve.
U fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.

Izvor: Porodica i Zdravlje
Svidio Vam se članak?
Podijelite ga s prijateljima

No comments:

Post a Comment

Slicni Postovi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...